Czy herbata sencha ma magiczne właściwości?

Słowo sencha pochodzi od japońskiego określenia senjiru, oznaczającego „wydobywanie esencji”. W Japonii herbata sencha jest napojem kultowym, tradycyjnie spożywanym w gronie przyjaciół i gości. Jej uprawa ma miejsce w prefekturze Shizukoa, gdzie panuje niezwykle przyjazny, morski klimat, duże nasłonecznienie i żyzne gleby. Czas zbiorów przypada na koniec kwietnia i trwa do połowy maja, a cały proces odbywa się z wykorzystaniem maszyn bądź nożyc mechanicznych. Jednak sencha najwyższej jakości wciąż zrywana jest ręcznie. Wyróżnia ją oryginalny smak i aromat, a przede wszystkim cała gama prozdrowotnych właściwości.

Herbata sencha i jej wpływ na nasze zdrowie

Ze względu na wysoką zawartość kofeiny i taniny, herbata sencha ma duże działanie pobudzające. Może więc zastąpić poranną kawę i jednocześnie dostarczyć nam cennych składników odżywczych. Wyróżnić wśród nich należy witaminy C, E, K, A, B1, B2, jak również wapń, fluor, żelazo, potas sód i cynk. Ponadto, napój ten wspomaga walkę z różnymi schorzeniami, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga procesy trawienne, redukując zbędną tkankę tłuszczową, a także skutecznie pozbywa się wolnych rodników, siejących spustoszenie w naszym organizmie. Dzięki tej herbacie możemy zadbać o nasze kości, prawidłowy poziom cholesterolu oraz opóźnić procesy starzenia. Udowodniono także działanie antynowotworowe herbaty sencha. Chyba nikogo dłużej nie trzeba przekonywać o słuszności regularnego jej spożywania.

Herbata sencha – jak wygląda proces jej przygotowania?

Obróbka herbaty sencha jest skomplikowanym procesem, gdzie liście najpierw poddawane są działaniu pary, potem ręcznemu walcowaniu, a na końcu osuszaniu. Wysokogatunkową herbatę najłatwiej rozpoznać po liściach w kształcie cienkich, prostych igieł, a także ich żywemu, zielonemu kolorowi. Z kolei po zaparzeniu herbata sencha nabiera odcienia jasnożółtego, wydziela niezwykle aromatyczny i orzeźwiający zapach, a także stanowi idealną kombinację słodyczy i goryczy.

 

Sprawdź stronę: moyamatcha.com